Eteisen akvaario onkin sitten näyttänyt meille mitä tapahtuu, kun levät valtaa akvaarion. Ei ollut moisia ongelmia kahden muun akvaarion kanssa. Ongelmia lähteenä on luultavasti liian vähäinen kasvikunta akvaariossa. Kahdessa muussa oli käynnistysvaiheessa runsaasti nopeakasvuista karvalehteä. Vaikka kyseisen kasvin olenkin sittemmin hävittänyt akvaarioistani, on se ilmeisesti ollut olennainen osa käynnistysprosessia. Eteisen akvaariossa on liian vähän aksveja, eikä niistä mikään ole erityisen nopeakasvuinen. Vesi meni niin vihreäksi, ettei 30 sentin päässä ollutta takaseinää näkynyt. Edes 60% vedenvaihdon jälkeen. Akvaarioliikkeen myyjän mukaan kyseessä on keijulevä. Sen verran olen akvaariofoorumia lukenut, että tiedän sen olevan melko suuri kirosana akvaarioalalla. No minä sitten laitoin akvaarioon levämyrkkyä ja pimensin sen neljäksi vuorokaudeksi. Ihan kaikki vihreys ei lähtenyt, joten käsittely luultavasti uusitaan tulevana viikonloppuna. Pimennys siis tarkoittaa sitä, että valon sammuttamisen lisäksi akvaario kiedotaan mustaan jätesäkkiin niin, ettei sinne tosiaankaan mene mistään valoa. Kaloja ei myöskään ruokita pimennyksen aikana. Akvaarioliikkeessä varoitti, että nauhavesihyasintti ja kierteisvallu saattaa kuolla pimennyksen aikana. Molemmat otti kyllä pimennyksestä nokkiinsa, mutta kumpikaan ei kuollut. Joskin vallu kärsi sen verran paljon, että seuraavaa pimennystä varten siirrän sen kyllä toiseen akvaarioon turvaan. Nauhavesihyasintista ei ole niin väliä, sitä kun on toisessakin akvaariossa ja se on helppoa lisätä.
Kasvien vähäisyyteen on jo suunnitelma. En aio lisätä kasveja akvaarioon vaan sijoitan akvaarion päälle normaaleja huonekasveja, jotka saavat vetensä ja ravinteessa hydroponisesti akvaariovedestä. Siis pumppu joka kierrättää akvaariovettä kasvien alustan kautta. Näin saan myös korjattua ulkosuodattimen letkujen sijoittelusta aiheutuneet vedenvirtauksen ongelmat. Ulkosuodattimen letkut on sijoitettu just niin hyvin kuin niiden pituus antaa myöten. Tunzen julkaiseman kirjan, Aquarium ecology, mukaan tällaista akvaarioveden puhdistusmenetelmää kutsutaan bioreaktoriksi. Joskin kirjan bioreaktori sisältää myös normaalin suodatuksen, joka meillä tulee olemaan edelleen pelkän tavallisen ulkosuodattimen varassa. Siis ulkosuodatin plus hydroponiset viljelmät yhdessä muodostavat biorektorin.
Viljelmiin on suunnitteilla yksi iso kasvi kaappiin sekä matalakasvuisia kasveja akvaarion päälle. Pumpun lisäksi täytyy investoida kasvivalihin. Akvaario kun sijoitetaan levän kasvun rajoittamiseksi aina mahdollisimman kauas luonnonvalosta. Isoksi kasviksi ajattelin seksikukkaa eli Flamingon kukkaa ja matalakasvuisiksi Saint Paulioita ja/tai keittiöyrttejä.
Christmas Countdown
6 vuotta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti