sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Ei mennyt niinkuin Strömsössä

No okei. Nyt ei  ole kyse mistään käsintehdystä, mutta silti homma ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Alunperinhän minä päätin lopettaa kylpyhuoneen akvaarion. Se oli hoidon kannalta hankalassa paikassa, eikä sitä sitten tullut tuijoteltuakaan kovin usein. Kalat siirrettiin, kolmea itsepintaista matokalaa lukuunottamatta, aikoja sitten eteisen akvaarioon. Isäntä tietysti heti innostui, että nyt hänellä on oma kokeiluallas. Tarkoitus siis oli koekäyttää isännän pitkään rakenteilla ollutta ROVia (remote operated vehicle, yleensä ja tässä tapauksessa sukellusrobotti/-kamera). Sitten isäntä kävikin hakemassa akvaarioon kaksi omppukotiloa. Ja vielä hiukan myöhemmin yhden taskuravun ja kymmenen kalan parven tiikeribarbeja. Taskurapuja tulee kuulemma joskus lisää, mutta niitä ei ollut liikkeessä nyt kuin yksi. No akvaario on nyt sitten isännän vastuulla, että pitäköön hauskaa vaan.

Ei se suunnitelmien muutos tähän loppunut. Eilen huomasin vettä makuuhuoneen akvaarion edessä lipaston päällä. Pikaisesti koitin paikallistaa mistä se oli tullut, mutta en löytänyt mitään ilmiselvää. Pyyhkäisin veden pois ja ajattelin, että katsotaan tuleeko sitä lisää. No illalla oli sitten tullut hiukan lisää. Kävin uudestaan akvaarion lasit läpi. Ei tule yläkautta. Meillä ei siis kyseissä akvaariossa ole kansilaseja ollenkaan. Vain pelkät valaisimet päällä, joten yleinen ongelma on koko ajan ollut, että lamppu uittaa yhdestä nurkasta hiukan vettä ulos. Määrä on siis ollut sellainen, että se on aina kuivunut lasiin matkalla alas. Tästä ei siis tällä kertaa ollut kyse. Mistään erityisen akuutista ongelmasta ei sinänsä ollut kyse. Vuotovauhti näytti olevan noin puoli desiä vuorokaudessa. Ja se lipasto on kastunut jo, joten ei siitä sen enempää. Ilmoitin sitten isännälle illalla, että huomenna siirretään makuuhuoneen akvaarion sisältö kylpyhuoneen akvaarioon.Tämä makuuhuoneen akvaario oli Lidlistä ostettu paketti. Muistaakseni siinä oli vuoden takuu ja se kesti sitten kuukautta vaille kaksi vuotta.

Palataanpa veilä eteisen akvaarioonkin. Ilmapumppuun sain tarvitsemani osan perjantaina (siis viime viikon perjantaina). Lehtikalat säikähti, kun mä pistin ilmapumpun takaisin päälle. Ulkosuodatin on tällä hetkellä pois toiminnasta kokonaan. Diagnoosi on, että se on liian ahtaassa paikassa akvaarion alla. Sisääntuloletku on painunut kasaan liian jyrkän mutkan seurauksena. Kävin tälläkin viikolla akvaarioliikkeessä. Samalla katsoin 90 asteen kulmia tuohon suodattimen letkuun. Olivat niin loivalla kaarella, että eivät varmasti mahdu tuonne akvaarion alle. Päätös on jo tehty, suodatin siirretään akvaariotason ulkopuolelle päätyyn, toteutus odottaa vielä hetken aikaa. Kissat tuskin siitä ovat kiinostuneita. Eikä siinä kyllä mielestäni ole mitään mitä kissat voisivat uteliaisuuttaan rikkoakaan.

Hain alkuviikosta tähän eteisen akvaarioon uusia kaloja. Oikeasti olin hakemassa ruokaa, mutta heräteostoksena ostin neljä rihmakalaa lisää. Ennestään tuossa akvaariossa on helmirihmakalapariskunta. Alkuperäisessä kylpyhuoneen akvaarion suunnitelmassa minulla oli myös kääpiörihmakalapariskunta. Kun taasen eteisen akvaarioon piti tulla parvi kääpiölasimonneja. Kylpyhuoneen akvaarion yhdistäminen poisti lasimonnit yhtälöstä ylikansoituksen vuoksi. No neljä rihmakalaa sitten. Kaksi kulta(/rusko)rihmakalaa ja kaksi cosbynrihmakalaa. Molemmat ovat haaremikaloja, mutta koska ne ovat saman kalan eri värimuunnoksia, voidaan haaremi muodostaa useammasta väristä. Samaan värimuunnosteen kirjoon olisi kuulunut myös sinirihmakala, mutta se oli lähes saman näköinen kuin cosbynrihmakala. Joten mulla pitäisi olla yksi uros ja kolme naarasta. En osaa tunnistaa sukupuolia niin hyvin, että osaisin sanoaa kummassa värissä se uros on, mutta luotan akvaariokauppiaaseeni. Näiden uusien kalojen johdosta olenkin istuskellut eteisen lattialla useampana päivänä puolesta tunnista kolmeen varttiin kerrallaan. On ne vaan ihania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti