maanantai 13. toukokuuta 2013

Pihalöytöjä

Eilen käytiin ostamassa raparperin taimia. Olivat olevinaan kalliita Plantagenissa, joten mentiin Raision Kukkataloon ja kas kummaa. Saatiin kuusi tainta samalla hintaa, kun Plantagenista olis saanut kolme ja puoli.

Viisi-kuusi tainta oli suunnitelmissa istuttaa ja kuusi niitä sitten tuli, koska Kukkatalossa oli kuutta eri lajiketta. Otettiin siis yksi jokaista. Nyt ne on istutettuna tulevan parkkipaikan reunalle tieltäpäin laskettuna seuraavasti: “Red champagne”, “Rosenhagen”, “Elmblitz”, “Valentine”, “Holsteiner blut” ja “Timberley early”.

IMG_3503

Sitten päästään siihen ensimmäiseen pihaylläriin. Puolisen tuntia istuttamisen jälkeen isäntä löysi pihalta vajan takaa raparperia. Niin tietty. Yhden julmetun kokoisen puskan ja yhden ihan pienen.

IMG_3501

Kyllähän se edellinen omistaja jostain raparpereistä puhuikin, mutta mää ymmärsin, että ne olis ollu aidan toisella puolella kaupungin maalla.

Mä olin jo harmitellut, että nyt siinä etupihalla on kauhea multakeko sen öljytankin kuopan peittona, eikä siihen voi mitään istuttaa, kun täytyy odottaa, että talvi painaa keon kasaan. Mutta sitten mulla välähti. Mullahan on avomaankurkun siemeniä ja ne on yksivuotisia kasveja, joten laitetaan niitä sinne. Jokaisen tikun kohdalla on pieni kuoppa ja siemen.

IMG_3504

Edellinen omistaja puhui jotain jostain museoviraston suojelemista liljoista tontilla. No nyt löytyi ainakin yhdet liljat. Katotaan mitä niistä tulee.

IMG_3512

Ja jos näistä silmuista mitään uskaltaa sanoa, niin liljat taitaa kasvaa kirsikkapuun juurella. Semmoinen piti myös tontilla oleman.

IMG_3513

Meillä on myös peikonpähkinäpensas. On siinä uudet silmut vaikka aika kuivakalta tässä kuvassa näyttääkin.

IMG_3515

Veikeän näköinen kasvi kiharaisine oksineen.

Tänään siirrettiin myös toinen pioni edellisen kaveriksi. Tällä yksilöllä oli tuplaten isommat juuret, kuin ensimmäisellä.

IMG_3509

lauantai 11. toukokuuta 2013

Koko pihan myllerrys

Kohta on koko piha myllätty läpi. Tiistaina meillä kävi tarkastaja tarkastamassa öljytankin. Tavoiteltiin poistoleimaa ja se saatiin. Isännän kanssa oli sovittu edellisenä päivänä, että se menee kahdesta kaupasta hakemaan tavaraa, kun tarkastus on ohi. Isäntä oli vielä kotona emännän tullessa töistä varttia  yli yksitoista. Tarkastaja oli kuulemma just lähtenyt. Isäntä siitä sitten lähti kaupoille.

Puolisen tuntia myöhemmin isäntä tulee pää kolmantena jalkana kotiin ja käy sisällä ilmoittamassa, että siirtää mun autoa, kun sieltä on kaivuri tulossa. Ei se ollut ehtinyt käydä kuin yhdessä kaupassa.

No kaivuri sitten saapui samaan aikaan, kun emäntä sai välipalansa syötyä.

IMG_3471

Emännälle tuli pieni kiire siirtää yks kukan alku. Anoppi on tämän pioniksi tunnistanut. Tähän mennessä näyttää siltä, ettei se ottanut nokkiinsa vaikka noita isoja juuria menikin poikki.

IMG_3474

Tarkastajien mukaan on harvinaista, että tämän ikäisestä tankista löytyy vielä valmistekilpi. Alkuperäinen tankki vuodelta -65.

IMG_3477

Pirun lujassa oli saven sisällä, mutta kyllä se sieltä ylös tuli.

IMG_3482

IMG_3484

Neljän tunnin möyrimisen jälkeen piha näytti tältä.

IMG_3492

Ja täksi päiväksi isäntä on vuokrannut tommosen pienen kuormaajan tai jotain. Että nyt möyritään sitten loppupiha.

IMG_3496

IMG_3499

Ja loppuun vielä kerrotaan, että akvaariossa näyttää arvot tasaantuneen.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Hätätila akvaariossa

Kahden akvaarion kanssa muuttaminen on helppoa, jos kalastot on yhteensopivia, kuten meillä on. Ja, jos aikaa on vähintään viikko. Tyhjennetään yksi akvaario. Siirretään se uuteen osoiteeseen ja pistetään sisälle kaikki muut paitsi kalat, sekä bakteeriymppi. Kun tämä akvaario on valmis, siirretään kalat toisesta akvaariosta tähän, tyhjennetään ja muutetaan se toinen akvaario. Bakteeriympin voi joko ostaa kaupasta pullossa tai laittaa uuden hiekan alle kaksi kourallista hiekkaa vanhasta akvaariosta. Annetaan kypsyä, kunnes nitriittipiikki tulee ja menee. Bakteeriymppiä täytyy ruokkia ammoniakilla ja minä olen tähän tarkoitukseen menestyksellisesti käyttänyt hirvensarvisuolaa (löytyy apteekeista). Oman kokemuksen mukaan kypsyminen kestää 6-7 päivää.

Tällä kertaa halusin uusia koko akvaarion sisustuksen aikaisempien akvaarioiden kotiloinvaasion vuoksi. Tämä tarkoitti kokonaan uutta hiekkaa ja kasvistoa, sekä suodatinmateriaalien uusimista. Mutta myös akvaarion tyhjentämisen viikkoa ennen siirtoa ja kuivana pitämisen. Tästä syystä en siis voinut käyttää vanhan akvaarion hiekkaa ja tieni kävi akvaariokauppaan. Minulla oli ennestään näytepullo veteen lisättävää bakteerikantaa. Pullon koko vaan oli aivan liian pieni 165 litran akvaariolle, joten hain lisäksi suodattimeen tyhjennettävän pullon. Näytepullo oli minulle tullut vedenparannusaineen mukana joskus tammikuussa ja siinä oli parasta ennen päiväys 5/2013 (kypsytyksen aloitin huhtikuussa). Liikkeestä hakemassani pullossa taasen oli parasta ennen päiväys 4/2013.

Minulla oli lieviä epäilyksiä josko näytepullon sisältö oli enää käyttökelpoista. Varastointipaikka kun oli lämpötilaltaan siinä rajoilla. Neljäntenä päivänä näytettä ottaessani, huomasin pH:n laskeneen (käytän liuskatestiä, jossa on viisi testiä samassa liuskassa). Tässä kohtaa heräsi suuremmat epäilyt bakteerien käyttökelpoisuudesta. En enää lisännyt tämän jälkeen hirvensarvisuolaa akvaarioon. Kävin kuitenkin mittaamassa arvot joka päivä.

7. päivä tuli ja meni eikä nitriittipiikkiä vaan näkynyt. Tuli vastaan hetki, jolloin kalat oli vaan pakko siirtää tai muuten ei muutto onnistuisi annetussa aikataulussa (avainten luovuttamisen viivästyminen myyjästä johtuvasta syystä maksaa 500€ per alkava viikko). Jatkoin edelleen akvaarioveden mittauksia, vaikka mielessä soikin yhden akvaarioliikkeen pitäjän sanat. "Nykyiset bakteeriympit on niin hyviä, ettei nitriittipiikkiä enää tule." Tämän myötä sitten mittausväli harveni ja harveni, vaikka omassa mielessä pyörikin, että pitäisi se nitraatti silti nousta vaikkei nitriittipiikkiä siihen väliin tulisikaan.

Eilen illalla saunassa käydessä ajattelin, että pitäisi varmaan taas mitata vesiarvot. Jostain syystä en kuitenkaan toteuttanut aiettani. Mutta tänään pyykkejä hakiessani sitten otin sen liuskan käteen ja siitä vasta soppa syntyikin.

Viidestä arvosta vain yksi oli hyvä, nitriitit ja nitraatit meni yli ja muut alle rajojen. Nitriitit meni jopa niin paljon yli, että ihmettelen miksei kalat uinu jo selkää. Äkkiä miettimään mistä laatikosta mahtaisi lappo löytyä ja vettä vaihtamaan. Imin akvaariosta niin paljon vettä, että lehtikaloilla alkoi jo olla ahdasta. Sitten pistin merkin lasiin ja lisäsin sangollisen vettä. Ja jatkoin tyhjentämistä merkkiin asti. Ja lisäsin sangollisen vettä. Tämä yhteensä neljä kertaa, jonka jälkeen täytin akvaarion.

Uusi testaus vedestä ja nitraatti ei enää rekistöröitynyt testiin. Nitriitti on edelleen ylärajoilla ja muut kaksi alarajoilla, muttei kuitenkaan alle. Uusi vedenvaihto tiedossa joko tänään illalla tai huomenna päivällä.

Tarinan opetus? Jatka testaamista, kunnes se nitriittipiikki tulee. Spontaani bakteerikannan kasvu vaatii näköjään kolme viikkoa (aina niitä bakteereja jossain on vähän, vaikka vain niissä akvaarioliikkeestä haettujen kasvien lehdissä).

Tässä vielä pari eilen otettua kuvaa akvaariosta.

IMG_3437

IMG_3453